Namnsdagspresent – tips på present till namnsdag


Namnsdagar är idag ingen stor presentdag. Vi firar helt enkelt inte namndagar längre i Sverige ”på allvar”, utan nöjer oss på sin höjd med att säga grattis om vi skulle råka komma ihåg eller notera att någon har namnsdag.

Inte sällan ironiserar vi över det faktum att någon har namnsdag av typen ”oj-vilken-stor-dag” fast vi menar tvärtom: att det där med namnsdag och namnsdagspresent är absolut inget att fira eller ens ta notis om.

Kan bli en en perfekt överraskningspresent

Men. Säger jag. Desto större överraskningsmoment och anledning att ge eller skicka en ordentligt present på namnsdag till en person du bryr dig om. Varför? Jo, för att uppfattningen och känslan av en namnsdagspresent har väldigt mycket att göra med förväntningar.

Får du en present som du förväntat dig, så kan du givetvis bli glad, men det är absolut ingen glädje från hjärtat utan mer en lättnad av att ha blivit tilldelat det du ”har rätt till”. Medan en present som överraskar dig, som får dig att säga ”oj, det här var verkligen otippat!” är den present du kommer att minnas i framtiden.

Och vad kan vara mer överraskande än att få en fin, intressant namnsdagspresent? Jag lovar, ger du en gåva på någons namnsdag kommer personen ifråga att komma ihåg den här presenten (eller rättare sagt gesten) länge, länge. Detta ganska oavsett vad presenten innehåller.

Kul inslag är om presenten ifråga har något med namnet och namnsdagen att göra.

Detta blir allt vanligare: att man ser presenter som är skräddarsydda efter vissa namn och vad dessa namn betyder. Amanda betyder exempelvis ”att älska” och det kan bli väldigt uppskattat med en present som bygger på detta tema.

Visa hursomhelst att du ansträngt dig, så kommer mottagaren av namnsdagspresenten att minnas långt utöver alla födelsdagsepresenter han eller hon någonsin fått.

Köptips!

Det finns såklart ett oerhört brett smörgåsbord av namnsdagspresenter att välja mellan för dig som letar, inte minst presenter på nätet. Som nämnt kan det vara kul med en present som har med själva namnet att göra, men om du inte vill ”krångla till det” är det alltid en god idé att skicka choklad eller skicka blommor, eller att ge bort en riktigt rolig upplevelsepresent.

Kanske kan du vidare tematisera dessa idéer så att de passar bra ihop med namnsdagen, då har du garanterat en riktig vinnare till present. Vi kommer inom kort att posta mer konkreta förslag på present till namnsdag på den här sidan.