Konfirmationspresent # Så hittar du rätt gåva


Konfirmation har länge varit en stor dag för att ge eller skicka presenter, men typen av presenter har förändrats i takt med att Sverige och svenskarna blivit alltmer sekulariserade.

För den kristne kan det kanske tyckas provocerande, men idag är det väldigt många ungdomar som svarar att de konfirmerar sig av den enkla och väldigt moderna anledningen ”för att få presenter”. (Å andra sidan har undersökningar också visat att om man frågar lite mer och djupare så konfirmerar de flesta sig av ”tradition” eller för att kompisarna gör det, men även för att man har en tro såklart.)

Framöver tänkte vi försöka tipsa lite om just konfirmationspresent och leda dig rätt i ditt sökande.

Valet av konfirmationspresent var förr i tiden enkelt och absolut vanligast var att ge något typ av smycke som symboliserade enheten med den kristna religonen. Främsta present var då ett halsband med det kristna korset.

Idag är det faktiskt fortfarande en vanlig konfirmationspresent, inte minst från lite äldre släktingar med en något högre frekvens av gudsfruktan i sina hjärtan än vad som är vanligt för den yngre generationen. Poängen med resonemanget här är att en konfirmationspresent idag kan vara i princip vad som helst som konfirmanden uppskattar.

Snygga smycken av diverse slag är både passande för tillfället och särskilt uppskattat som present till tjejer, men det är heller inte fel med mer ”enkla” presenter såsom presentkort på kläder eller någon skoj upplevelsepresent som har med temat att göra.

Kul på Coolstuff, traditionellt på Lyckopenningen

Coolstuff har en hel sida med prylar helt tillägnat just konfirmationspresenter, men enligt min mening är det egentligen inget som skiljer den här sidan från prylar på Coolstuff i övrigt. Det finns liksom inget underliggande tema med koppling till konfirmation och Kristendom, men det är roliga presenter på nätet att ge bort likväl.

Är du mer konventionellt lagd, så kan smyckena på Lyckopenningen.se vara intressanta att titta vidare på. Här kan du välja mellan guld och silversmycken i olika utförande, alla under temat ”lyckosmycken”.

En annan kul konfirmationspresent hittar du på Mystar.se. Här kan du ge bort och döpa en stjärna, och du får ett vackert certifikat och presentbox att ge bort som bevis. Vill du ha fler idéer på butiker på nätet, så rekommenderar vi att du kikar vidare på vår lista på e-butiker med presenter.

Fakta konfirmation:

  • Ordet konfirmation betyder bekräftelse. Som konfirmand bekräftar man alltså att man vill ingå i den kristna tron och fortsätta med den religion man beträdde i och med dopet.
  • Konfirmation är också det tillfället då konfirmanden ska vederlägga och redovisa ”kunskaper” och kännedom i den kristna tron.
  • Konfirmationsstatistik i Svenska kyrkan visar att 46% av 15-åringarna konfirmerar sig, men att deltagandet varierar mycket beroende på var någonstans i landet man tittar. Minst vanlig är konfirmationen i Stockholms stift (29%), medan vissa församlingar i Luleå stift har runt en siffra på runt 80%.