50 års present – upplevelser & kunskap


Det kan vara knepigt att snabbt och lätt att hitta en 50-års present som känns rätt. Precis samma dilemma som man står inför när man ska välja 40-års present gäller i allra högsta grad också vid detta tillfälle.

Vi åsyftar då personen som fyller 50 år ofta är ”etablerad” vad gäller prylar och ekonomi och att det ofta inte blir så bra att köpa just saker i 50 års present, utan att man få försöka rikta in sig på andra typer av presenter.

Angående det här med stabilitet & mognad

Det är väl ingen överdrift i att påstå att 50 år är en ålder som har respekt med sig – och som därtill ska firas ordentligt. Detta är också en ålder som brukar kännetecknas av stabilitet och personlig mognad: 50-åringen vet vad han eller hon vill ha och har i det här stadiet av livet rensat bort alla ”oviktigheter” och valt att fokusera på det i livet som gör han eller henne gott. Såsom vänner, familj, singel-malt whiskey, vin, god mat och ….ja golf typ.

Poängen bakom detta resonemang vad gäller 50 års present är att du mer än någonsin behöver utgår ifrån individuella preferenser när du letar present. Det här med individualitet är nämligen något som enligt forskarna ”sätter sig” mer med åldern, och ju äldre man blir, desto mer rutinartat och icke-eklektiskt ter sig livet. (Och ska du ge bort 60 års present så gäller detta resonemang i ännu högre grad…)

Njutning och lärande är två bra utgångspunkter

Det är vanligt bland 50-åringar att man funnit lugnet i livet men samtidigt har kvar hungern och intresserat att lära sig något nytt. Faktum är att denna ålder kan för många vara ett slags pånyttfödelse och uppvaknande för ny kunskapshunger och spirande lärdomstörst. En 50 årspresent på detta tema kan därför träffa mitt i prick. Exempelvis kan du ge bort en kurs i vad som helst på Folkhögskolan men klassikern är förstås en matlagningskurs av något slag.

Det är också uppskattat med upplevelser: en resa, en ballongfärd eller varför inte verkligen utmana 50-åringens energi och ork genom att ge bort en äventyrsupplevelse, såsom bergsklättring eller folkracing.

En annan uppskattad 50 årspresent är förmodligen en av världens vanligaste: boken. 50-åringarnas nyvakna kunskapshunger leder nämligen till väldigt mycket läsande och därför kan en bok i något ämne som födelsedagsbarnet har intresse för vara en väldigt uppskattad gåva. Att hitta den typ av 50 års presenter på nätet bereder heller inte några större problem, det finns gott om webbshops med böcker och dylika presenter inom flera olika teman.

Mat, dryck, resor, äventyr, fakta, fiction – det är bara att välja!

En personlig present är alltid rätt

Med andra ord är det smart att tänka på upplevelser, kunskap och över huvud taget allt som gör livet kul att leva när du letar efter 50 års present. Sen ska dessa storheter även synkas med 50-åringens personlighet, tycke och smak.

Men det har du väl lärt dig vid det här laget när det letar efter presenter, eller hur?