40 års present – tips på present till 40 årsdagen


Du som just nu surfar runt och letar efter en bra 40-års present har säkert redan ett par idéer om vad du är ute efter. Men faktum är att det det är inte alltid är så lätt att hitta en klockren gåva för den här åldern, vare sig det rör sig om en man eller kvinna.

Och varför är det så? Jo, för att ofta är en 40-åring en person som etablerat sig i livet vad gäller prylar och ekonomi. Att leta efter en dylik present är därför lite som att leta efter en gåva till någon som redan har det mesta – eller som kan köpa det själv vid behov.

Det begränsade svängrumet

Denna utgångspunkt sätter givetvis en hel del belägenhet gränser för presenternas beskaffenhet; en ny kökskniv eller ett set med köksbestick brukar sällan vara en 40-års present som framkallar klang och jubel, snarare tvärtom. Eller ännu en kokbok, tidningsprenumeration eller liknande.

Nej, det gäller att tänka efter lite extra när det är dax att koka ihop en 40 års present och förstå att denna gåva skiljer sig en hel del åt både 30 års present och 50 års present.

Någonting att njuta av!

En positiv sida är att 40 år samtidigt är en väldigt bra ålder för gåvor. Generellt sett har man i dessa år uppnått ett slags personlig mognad med en bra balans mellan erfarenhet och ork. Energin finns för att ta del av livets goda samtidigt som det ofta finns ekonomiska förutsättningar därtill.

Vårt huvudtips att därför att ge bort en present som har med njutning att göra. För runt en tusenlapp kan man exempelvis ge bort en champagneprovning eller vinprovning – vilket brukar vara synnerligen uppskattat, då det är ett intresse som vanligtvis växer med åren. Detta är sannolikt också en gåva som 40-åringen själv annars unnar sig väldigt sällan, eftersom tiden med jobb och barn sväljer det mesta av resurserna. En stund avkoppling och njutning är därför rena guldvalutan för den stressade medelåldringen.

Uppskattat tema
Med andra ord: ett väldigt uppskattat tema för det njutningslystna, mogna födelsedagsbarnet brukar vara presenter som har med tid och avkoppling att göra. Det mest uppenbara är att ge bort en present för temat ”resa och avkoppling”. Klassikerna är den där härliga spa – weekenden på något lyxigt hotell eller herrgård som kan få även den mest trubbiga och surmulna av 40-åringar att lysa upp av vällust.

I vårt stressiga, nio till fem – samhälle är det extra värdefullt med presenter som avsätter tid för avkoppling och lyx. eftersom det är en bristvara som ständigt gör sig påmind i våra liv, dag efter dag. Andra presenter på samma tema, fast av det enklare slaget, kan vara att ge bort ett presentkort för resa eller ett presentkort på en upplevelsesajt, så att 40-åringen kan få välja gåva helt på egen hand.