30 års present # Presenttips till 30 års dagen


Att fylla 30 år är en milstolpe i livet, ett formellt steg från semi-ungdom till fullblodsvuxen, och väl värt att fira (fastän flera av oss säkert har kluvna känslor, det är inte för inte att det finns ett uttryck som lyder 30-årskris.)

En del av att fylla trettio innebär att omgivningen nu förväntar sig att personen i fråga ska etablera sig som vuxen: skaffa barn, klättra på karriärstegen och hitta sin inre trygghet.

Med andra ord bli en helgjuten människa, en VUXEN individ.

En ganska given inriktning för presenter på 30-årsdagen och 30 års present är förstås att följa det här temat och ge presenter som symboliserar inträdet i vuxenlivet på allvar. Ett alternativ är att ironisera över det och istället ge presenter som är direkt infantila, men som underförstått pekar mot imperativet att ”det är dax att bli vuxen nu!”.

Upplevelser och utlevelser

Ett säkert kort för 30 års present, både att ge eller skicka, är en upplevelsepresent.

Vill man gå på det mer vuxna alternativet kan det vara adekvat med en present som har med sofistikerad mat och dryck att göra. Vinprovning, ölprovning, whiskeyprovning, chokladavsmakning – alternativen är många även för den kräsne finsmakaren. Vill man däremot fokusera på det lite barnsligare, ungdomligare alternativet är det synnerligen populärt idag med ”action” – upplevelsepresenter såsom att få köra en Ferrari på en Formel1 bana, vara med om att spela in en riktig actionscen eller varför inte en klassiker: hoppa bungyjump.

Det finns också flera upplevelsepresenter som rör sig i gränslandet mellan vuxna och barnsliga, såsom att spela in sin alldeles egen musik – cd.

Ett par konkreta tips på bra e-butiker

Två bra butiker för presenter på nätet inom kategorin för upplevelsepresenter är Liveit.se och Greatdays.se. Här hittar du massor av upplevelser att ge bort till en nybakad trettioåring. Personligen är jag förtjust i segmentet för äventyr samt mat & dryck – här brukar jag alltid hitta bra gåvor, oavsett om trettioåringen är en kvinna eller man.

Vill du ge bort en 30 års present med en humoristisk knorr, så ska du surfa in på Coolstuff och använda deras presentgenerator. Här väljer du helt enkelt att du vill ha förslag på presenter till en 30-årig man eller kvinna, och så får du per automatik upp flera olika förslag.

En annan riktigt bra sajt på 30-års presenter är Bluebox.se, speciellt om du har för avsikt att skicka presenter. Blåboxen är numera ett väletablerat begrepp för alla som shoppar presenter på nätet och här hittar du hundratals, om inte tusentals, olika gåvor att botanisera bland. Jag kan sakna en viss sortering på Bluebox.se i kategorier, exempelvis finns det ingen specifik avdelning för just 30 års presenter, men eftersom utbudet i övrigt är så stort, så kan det vara värt att kolla här ändå.

För dig som letar efter födelsedagspresent inom fler ålderssegment så kan vi rekommendera att du kikar in på våra sida om 40 års present, 50 års present och 60 års present. Givetvis kan du hitta inspiration till 30 års presenter även här.

Ibland är nämligen åldern inte det bästa sättet att sortera lämpliga födelsedagspresenter på, utan man bör snarare se till personen, individen och dennes intressen och preferenser