Födelsedagspresent # Gör någon glad med rätt gåva


Den stora presentdagen, presenternas högtid, ett ypperligt tillfälle för fest, familjeumgänge och firande: födelsedagen och tillika födelsedagspresenten kan välförtjänt utnämnas till dagen D vad gäller att skicka presenter.

Har du läst den här bloggen tidigare så vet du att jag är något av en shoppingfreak. Och att jag därför inte brukar ha några större problem att rekommendera presenter av olika slag, allra helst presenter på nätet. Men just att rekommendera en bra födelsedagspresent är knepigt. Mest för att ”temat” är så brett.

Därför har jag valt att försöka dela upp mina tips på födelsedagspresent i ålderssegment. Du hittar länkar till de segment jag för tillfället har skapat lite längre ner på den här sidan.

För olika åldrar

Varje dag når presenter tusentals svenskar via posten, och det är förstås presenter av alla möjliga slag. Därför är det också en omöjlighet att ge något enskilt tips på födelsedagspresent som täcker in alla behov och åldrar. Visst, alla blir väl glada av en stor summa pengar, förutom riktigt små barn, som hellre tuggar på en plastsked än en tusenlapp.

Så, för att tipsa om den högst viktiga aktiviteten skicka present till någon du tycker om på hans eller hennes bemärkelsedag, behöver vi nischa in oss på åldern en smula. Och för att göra saker och ting med ordning och reda följer här ett par åldertillfällen då det kan vara extra motiverat att skicka present:

30 – års present – födelsedagspresenter till 30 åringar brukar inte vara några större problem att komma på. Har pratar vi om en gåva till en människa ”mitt i livet”, men ena foten i ungdomen och andra i den mogna kvinnan eller mannens värld. Vi rekommenderar bland annat presenter som säger att det är dax att bli vuxen, samt roliga upplevelser.
40 – års present

Att ge en födelsedagspresent som har med njutning att göra är alltid en god idé till en 40-åring.

För runt 1000-lapp kan man exempelvis ge bort en champagneprovning eller vinprovning – då god dryck brukar vara ett intresse som växer med åren.

Läs även mer på följande sida om 50-års present Eller på följande sida om 60-års present

# 2 generella tips!

Ett generellt tips till dig som just nu jagar en bra gåva är att försöka gestalta mottagarens personlighet med presenten. Det värmer alltid lite extra att få en present som visar att givaren har ansträngt sig, tänkt till och framförallt ger med hjärtat.

Då spelar storleken på presenten i form av pengavärde mindre roll. Förvisso kan det där tyckas vara en klyscha, men det är en klyscha av en anledning: för att det stämmer till fullo! Många av våra mest uppskattade presenter symboliserar ett värde som rätt och slätt säger: ”jag uppskattar dig, och det vill jag visa med den här presenten”.

En annan viktig sak är att födelsedagspresenten ges på just födelsedagen – inte dagen innan eller dagen efter. Då minskar presenten i värde rent emotionellt. Visserligen finns det ibland omständigheter som försvårar att presenten levereras i rätt tid: det är exempelvis inte lätt att skicka present till en långväga släkting eller vän som fyller år på en söndag och därtill landa presenten i tid.

Men, annars, försök göra det till en grundregel att levererar din present i tid. Bara det är en stor del av presentens värde, inte minst när det gäller födelsedagspresenter.